You are currently viewing Åndedrættet & meditation
bliv bevist om din vejrtrækning og bliv fri

Åndedrættet & meditation

Åndedrættet er broen med krop og sind og sammenhængen mellem det bevidste og ubevidste.  

Åndedrættet er nøglen til sundhed og vitalitet, og noget vi kan lære at bruge, så vi kan blive sundere og mere vibrerende.  

Åndedrættet er det eneste, du kan gøre både bevidst og ubevidst. Åndedrættet er kontrolleret af to sæt nerver. Somatiske nervesystem, som primært involverer de dele af nervesystemet, som er bevidste handlinger og bevægelser, og det autonome nervesystem som udgøres af de dele af nervesystemet som kontrollere vores basale kropsfunktioner. Det betyder, at du kan regulere dit åndedræt med bevidsthed. Og du skal heller ikke tænke på at trække vejret, når du fx sover.  

Ofte tænker vi kun på åndedrættet, når vi ikke kan få vejeret. Åndedrættet er liv. Det gode ved det er, at vi kan lære at trække vejret, ligesom vi kan lære at meditere. 

Derfor kan vi kombinere vores åndedræt med meditation. Meditation skal ikke være en udfordrende og hård praksis, hvor vi forsøger at skubbe tanker væk, det skal helst flyde frit. Og med fokus på åndedrættet kan du komme væk fra tankerne uden at dømme dig selv, for at tankerne opstår.

At følge rytmen mellem ind- og udåndinger kan have en gavnlig effekt. Åndedrættet reflekterer din mentale og følelsesmæssige status lige nu, og med en bevidsthed til åndedrættet kan du lærer at få fokus på din mentale sundhed, specielt hvis du er presset, har stress eller angst.

Når vi er i stand til at håndtere åndedrættet og tage dybe vejrtrækninger, i selv de mest pressede situationer, eller når du er vred eller stresset, kan du kontrollere dit sind og dine følelser.

At træne åndedrættet gør dig i stand til at tage stilling til, hvordan du har det, og hvordan du føler. Det hjælper med at fokuserer, meditere og til at falde lettere i søvn.

Dette kan også hjælpe dig til forskellige meditationsteknikker, hvor vi kommer ind på nogle her.

Alt starter med åndedrættet.

Forberedelse til meditation

Før alle meditationer. Stræk gerne kroppen lidt.

Sid eller læg dig ned. Hvis du er meget træt, er det bedst at sidde. Du kan sidde på en stol, meditationspude eller en pude. Du skal kunne sidde behageligt under meditationen.

Sid med ryggen rank. Hænderne hviler i skødet. Maven slapper af. Skulderne væk fra ørerne.

Lig på ryggen. Lidt afstand mellem fødderne. Armene langs siden med håndfladerne opad. Eller placer en hånd på brystet og en på maven.

Slip forventningerne til dig selv og slip forventningerne til dit åndedræt.

Se dig omkring og luk så øjnene. Accepter lyde for de er der. Men forhold dig ikke til lydene. Og accepter at tankerne de kommer og tankerne de går.

Vær med åndedrættet

Træk vejret gennem næsen og lav et langsomt suk ud gennem munden til at give slip. Gentag processen. Mærk efter om du giver slip på skulderne og i hofterne.

Du kan sidde så længe du vil. Du kan også prøve at holde vejret på de sidste gentagelser mellem din indånding og udånding.

“Husk at bare 5 minutters meditation kan gøre en stor forskel.”
400_400_profil_namaste

Yogi Breath – tredelt vejrtrækning

Tredelt vejrtrækning er ofte en af de første vejrtrækningsteknikker, der læres for at få dig til at trække vejret fuld ud og komplet. De “tre dele” er maven, diafragma og brystet. Under tre-delt vejrtrækning fylder du først dine lunger og bryst helt med ilt, og når du ånder ind gennem næsen til ført navle og mave, så til brystet og til sidst halsen. Når du ånder ud, vender du vejrtræningen, så du giver slip af halsen, så til brystet og så til maven og navlen.

Det er som om du fylder koppen, som du fylder et glas og tømmer kroppen, som du tømmer et glas. Ånd ind fra bunden til toppen og ånd ud fra toppen til bunden.

Sama vritti pranayama

Sama – samme

Vritti – tid

Pranayama- åndedræt

Så samme tid åndedræt. Vi skal finde en rytme mellem det at ånde ind, holde vejret, ånde ud og så starte igen. Som en rytme.

Start med at tænke lethed og giv slip på tankerne.

Træk vejret dybt et par gange og giv slip.

Fortsæt nu med at trække vejret ind, hold, ud og hold gennem næsen.

Lav nu en rytme hvor du ånder ind og tæller til 3. Holder hvor du tæller til 3. Ånder ud hvor du tæller til træ, og holder hvor du tæller til 3.

Fortsæt så en omgang med 4, så 5, 6, 5, 4 og 3 igen.

Når du er færdig med dine omgange. Træk så vejret dybt og normalt og så giv slip.